Sesalniki

Klasični, robotski ali baterijski sesalec

Ohranjanje čistega doma je bistveni del ohranjanja zdravega in udobnega življenjskega okolja. Sesalniki so že dolgo priljubljeno orodje za čiščenje tal, vendar z napredkom tehnologije imate zdaj na izbiro več možnosti. 

Sesalec je nepogrešljiv pripomoček, ki skrbi za čistočo našega doma. Pri izbiri moramo upoštevati, za kakšne vrste površin ga bomo uporabljali, kako velika je ta površina, ali ga bomo morali prenašati po stopnicah, bi želeli imeti tišji poceni sesalnik, kako pogosto bomo sesali (pri redkejšem sesanju se nabere več umazanije, zato bi načeloma potrebovali močnejši model), so v našem gospodinjstvu domače živali ali osebe z raznimi alergijami. Prah, umazanija in bakterije se namreč zažirajo globoko v tkanine in pohištvo, kar predstavlja še posebej veliko težavo za alergike, zato je pomembno, da izberemo pripomoček, ki bo še tako trdovratne madeže odstranil brez težav, prahu pa ne bo spuščal nazaj v prostor.

 1. Klasične sesalnike odlikuje velika zmogljivost, saj imajo tudi do 4,5 litra prostora, namenjenega zbiranju umazanije. Večina jih deluje s tehnologijo tihega sesanja, zato lahko pozabite na to, da se bodo vaši sosedje še kdaj pritoževali, da sesate ob neprimerni uri.
 2. Za vsakodnevno čista tla in preproge bo, medtem ko ste vi v službi ali po opravkih, poskrbel robotski sesalnik. V svetovnem merilu med robotskimi sesalniki še vedno prevladuje znamka iRobot, ki kot vodilni svetovni proizvajalec domačih robotov že 25 let razvija robotsko tehnologijo za sesanje.
 3. Določeni brezžični baterijski sesalniki zagotavljajo tudi več različnih načinov čiščenja v enem. Prav čiščenje 3v1 omogočajo določeni modeli baterijskih sesalnikov Philips, ki imajo poleg sistema za sesanje vgrajen tudi sistem za mokro čiščenje in ročno sesanje. Sicer pa boste skoraj vsak baterijski sesalnik lahko v manj kot minuti spremenili v manjši ročni sesalnik, s katerim boste z lahkoto posesali raztresena živila na kuhinjskem pultu, sledi radirke na otroški pisalni mizi ali notranjost avtomobila.

V tem članku bomo primerjali med temi tremi priljubljenimi sesalci: klasični sesalec, robotske sesalec in sesalec na baterije, da se boste lažje odločili, kateri je najboljši za vase potrebe in vaš dom.

Klasični sesalniki

Klasični sesalniki so že desetletja stalnica v gospodinjstvih. Znani so po močnem sesanju in vsestranskih čistilnih zmogljivostih. Lahko se odločate med sesalniki z vrečko ali brez vrečke

Tukaj je nekaj ključnih točk, ki jih je treba upoštevati:

 • Vsestranskost: Klasični sesalniki so zelo vsestranski, saj lahko očistijo široko paleto površin, vključno s preprogami, lesenimi tlemi in oblazinjenjem. Priloženi so jim različni nastavki za različne potrebe čiščenja.
 • Sesalna moč: Ti sesalniki ponujajo močno sesalno moč, zaradi česar so učinkoviti pri pobiranju umazanije, prahu in ostankov globoko v notranjosti preprog.
 • Ročno upravljanje: Zahtevajo ročno upravljanje, kar pomeni, da morate sesalnik potiskati in vleči po tleh. To je lahko vadba, vendar vam daje tudi večji nadzor nad postopkom čiščenja.
 • Vzdrževanje: klasični sesalniki lahko zahtevajo več vzdrževanja, kot je menjava vrečk ali čiščenje filtrov.

Robotski sesalniki

Ti so postali priljubljeni zaradi svoje priročnosti in avtomatizacije. Tukaj je nekaj dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri izbiri robotskega sesalnika:

 • Avtomatizacija: Robotski sesalniki so programirani tako, da delujejo sami in se premikajo po vašem domu ter čistijo, medtem ko se vi osredotočate na druga opravila. Čiščenje lahko načrtujete ob določenih urah. Prav tako se sodobni robotski sesalniki ne zatikajo v ovire, predvsem pa so sposobni samostojno razumeti, kje se morajo ustaviti, da se na primer izognejo trčenju v stene ali padcu po stopnicah. To je mogoče zahvaljujoč 3D izogibanje oviram, ki je še ena sodobna tehnologija, s katero se zdaj ponaša veliko robotskih sesalnikov, ki napravi omogoča, da inteligentno zazna ovire na poti in se jim izogne, kjer je to mogoče. 
 • Nizek profil: Zasnovani so za dostop do tesnih prostorov in enostavno krmarjenje po pohištvu. Zaradi tega so odlični za vsakodnevno vzdrževanje.
 • Življenjska doba baterije: Trajanje čiščenja je odvisno od življenjske dobe baterije, ki se lahko razlikuje. Visokokakovostni modeli lahko delujejo dlje časa.
 • Vzdrževanje: Robotski sesalniki zahtevajo redno vzdrževanje, vključno s praznjenjem posode za smeti in čiščenjem krtač.

Eden bolj prodajanih modelov robotskega sesalca pri Nakupovanje.net je zagotovo model PHILIPS XU7100/01, s katerim z minimalnim trudom poskrbite za popolnoma čista tla vsak dan. Robot zagotavlja zelo zmogljivo moč sesanja ter izvede sesanje in pomivanje tal hkrati. Samodejno se izprazni v postajo za samodejno praznjenje, kar pomeni 30 dni brez dodatnega dela.

Sesalniki na baterije

So znani tudi kot brezžični ali pokončni sesalniki, so postali priljubljena izbira zaradi svoje lahke teže in prenosljivosti. Upoštevati je treba naslednje:

 • Prenosljivost: Ti sesalniki so lahki in enostavni za manevriranje, zaradi česar so idealni za hitro čiščenje in dostop do tesnih prostorov.
 • Življenjska doba baterije: Sesalniki na baterije imajo običajno omejen čas čiščenja, ki se lahko razlikuje glede na model in kapaciteto baterije. Ključnega pomena je, da izberete takega z zadostnim časom delovanja za vaše potrebe čiščenja.
 • Vsestranskost: so vsestranski in lahko obvladajo različne površine, vendar morda niso tako močni kot klasični sesalniki na preprogah z visokimi dlakami.
 • Vzdrževanje: Vzdrževanje je relativno preprosto, vključuje praznjenje posode za smeti in občasno čiščenje filtra.

Pri Nakupovanje.net imamo večje povpraševanje zadnja leta tudi po tovrstnih sesalcih zaradi svoje praktičnosti in teže. Najbolje prodajani model je zagotovo PHILIPS XW9383/01 AQUATRIO BREZŽIČNI SESALNIK. Philips sesalnik XW9383/01 Aquatrio zagotavlja celovito in higienično čiščenje. Sesalnik z visokohitrostnima ščetkama odstrani prah, umazanijo, madeže, polito tekočino in bakterije, vse naenkrat, dodatni nastavek samo za sesanje brez pomivanja pa odstrani tudi umazanijo s preprog in trdih tal. XW9383/01 nudi 3 načine čiščenja. Normalen mokri način je namenjen rednemu mokremu čiščenju. Intenziven mokri način je namenjen trdovratnejšim madežem. Način vpijanja vode je namenjen brisanju odvečne mokrote.

Izbira med klasičnimi, robotskimi in baterijskimi sesalniki je na koncu odvisna od vaših specifičnih potreb in želja. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri odločitvi:

 • Če imate velik dom s preprogami in dajete prednost globinskemu čiščenju, je klasičen sesalnik z močno sesalno močjo pametna izbira.
 • Tistim z napornim življenjskim slogom in manjšimi domovi lahko robotski sesalnik pomaga vzdrževati vsakodnevno čistočo.
 • Če potrebujete lahko, prenosno možnost za hitro čiščenje in vsestransko uporabo, je morda vseeno bolj idealen sesalnik na baterije.

Pri odločitvi upoštevajte razporeditev vašega doma, vrste talnih oblog in svoje čistilne navade. Prav tako je dobro prebrati ocene, primerjati funkcije in celo preizkusiti različne modele, če je mogoče. Ne pozabite, da je najboljši sesalnik za vaš dom tisti, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu in potrebam po čiščenju.

V razpravi o klasičnem v primerjavi z robotskim v primerjavi z baterijskim sesalnikom ni enoznačnega odgovora. Vsaka vrsta vakuuma ima svoje prednosti in omejitve. Če želite narediti pravo izbiro, ocenite svoje potrebe po čiščenju, življenjski slog in proračun. Ne glede na to, ali se odločite za moč klasičnega sesalnika, priročnost robotskega sesalnika ali prenosljivost sesalnika na baterije, ključno je, da bo vaš dom čist in udoben z sesalcem, ki vam najbolj ustreza.